Tips en tricks voor een goed verluchte woning

Lucht en licht: die twee elementen hebben we allemaal nodig om gezond te leven. Woon je op een stadsappartementje zonder terras of balkon, trek dan dus zeker tijdig de buitenwereld in voor je dagelijkse dosis licht (inclusief vitamine D). En zorg voor een goede lucht in huis, want ook die is essentieel voor je gezondheid. Tip om werk te maken van een goed verluchte woning – je longen zullen je dankbaar zijn!
Om de lucht in huis vers en gezond te houden, is ventilatie onmisbaar. Let op, ventileren is niet hetzelfde als verluchten. Tijdens of na het poetsen verlucht je de kamers; je zet de ramen en deuren even open zodat alles goed opdroogt en het huis weer een frisse indruk geeft. De bedoeling van ventilatie is om de lucht in huis constant vers te houden.
Om het binnenklimaat gezond te houden, combineer je ventilatie het beste met verluchting. Verluchten kan makkelijk door ramen en deuren open te zetten. Niet te lang om het energieverlies te beperken, maar wel lang genoeg om frisse lucht binnen te laten. Zeker in vochtige ruimtes zoals de badkamer, de keuken en het washok is regelmatig verluchten aangeraden. Ook de kamer waarin je was te drogen hangt, heeft daar baat bij.
Ventilatie én verluchting

Wat doet ventilatie voor een goed verluchte woning?
Een ventilatiesysteem werkt op meerdere vlakken:- Het voert vocht af, waardoor schimmelvorming op de muren of in de hoekjes van het plafond geen kans krijgt.
- Het voert de vervuilde binnenlucht af. Niet alleen de CO2 die je continu uitademt, maar ook schadelijke stoffen die zich in schoonmaakproducten of zelfs in de bouwmaterialen van je nieuwbouw kunnen bevinden.
- Het voert verse zuurstof aan.
