Een betonvloer in de keuken: stoer én hygiënisch
Een betonnen vloer zie je regelmatig opduiken op terrassen, maar deze gietvloer siert de laatste jaren ook menig interieur. Zo zie je steeds vaker een betonvloer in de keuken liggen. Niet zo gek als je weet dat het niet alleen een stoere uitstraling heeft, maar vooral ook nog eens heel hygiënisch is. Is het iets voor jouw woning? Inspirernend Wonen vertelt je er alles over!
Een betonvloer in de keuken: een slim idee?
Een betonnen vloer geeft je keuken in één klap een moderne, stoere uitstraling waar al je vrienden en familieleden jaloers op zullen zijn. Zeker als je het combineert met andere materialen, zoals hout of aluminium, komt het beton helemaal tot zijn recht. Bovendien hoef je je geen zorgen te maken dat je over enkele jaren al opnieuw zult moeten investeren in een kersverse keukenvloer; beton is duurzaam en gaat jarenlang mee.
Maar de strakke uitstraling en de duurzaamheid zijn niet de enige redenen om voor een betonvloer in de keuken te kiezen. Dit soort gietvloer is ook heel hygiënisch: een ondergrond uit beton heeft immers geen naden. Vuil kan zich dus moeilijker vasthechten en is makkelijk te verwijderen. Je betonvloer af en toe poetsen met een voedend en beschermend product, is voldoende. Ideaal dus voor de keukenvloer die snel vuil wordt, maar die je het liefst zo snel mogelijk terug proper hebt!
Opmerking: Ga je je betonnen vloer boenen? Grijp dan zeker niet naar producten zoals javel, die kunnen onomkeerbare schade berokkenen aan je mooie ondergrond!
Wat zijn de aandachtspunten?
Bescherm je vloer tegen vlekken
Toch heeft een vloer uit beton ook zijn nadelen. Zoek je een vloer die vlekbestendig is? Dan is een betonvloer minder geschikt. Wanneer je dus met iets morst - en geef toe, in de keuken durven we allemaal wel eens iets op de grond laten vallen ;-) - zal dat een vlek nalaten. Dat komt vooral doordat een betonnen vloer poreus is: vuil zoals vetten en oliën nestelen zich in die poriën, waardoor de vlekken moeilijk te verwijderen zijn. Gelukkig zijn er wel een aantal opties om je ondergrond hiertegen te beschermen. Je kan je vloer:
- inwrijven met lijnolie: je vloer zal er iets donkerder door worden en een mooie glans krijgen. Die laag zal je betonvloer beschermen tegen de ergste vlekken.
- impregneren: als je je vloer impregneert, vul je de poriën in het beton op, zodat het vuil niet kan intrekken. Het zal het uitzicht van je vloer niet veranderen.
- coaten: een coating op je betonvloer vult de poriën niet op, maar brengt een beschermend laagje kunsthars aan over het beton. Coaten zal ervoor zorgen dat je vloer iets meer zal spiegelen.
Wanneer je je ondergrond goed beschermt, hoef je al heel wat minder te vrezen. Zeker wanneer je je gemorste etenswaren ook meteen weer opkuist, waardoor het vuil de kans niet heeft om echt in te trekken, hoef je niet te piekeren over vlekken. Kinderen die de spaghetti in het rond gooien of jijzelf die wat onhandig is met een nieuwe bus melk? Geen zorgen, dat is zo opgekuist. Alleen met zure dranken, zoals bijvoorbeeld frisdrank of fruitsap, zul je moeten blijven oppassen: die kunnen door de beschermingslaag heen bijten.
Natuurlijke verkleuring voor wat extra charme
Toch een vlek die niet wil verdwijnen, hoe hard jij ook schrobt? Dan hoef jij alleen maar de tijd zijn werk te laten doen: door het vele gebruik slijt een betonnen vloer een beetje, waardoor er wat verkleuringen en kleurschakeringen mogelijk zijn op de plekken die vaker belopen worden. Gelukkig is dat niet erg, integendeel: het geeft je betonvloer net dat tikkeltje meer charme! Je vlek zal dus na verloop van tijd steeds minder opvallen en opgaan in de natuurlijke uitstraling van het beton. Wil je toch het liefst zo min mogelijk verkleuringen zien? Kies dan voor een donkere tint: daarop vallen vlekken minder hard op dan op een lichte vloer.
Wist je dat... betonvloeren niet alleen in verschillende grijstinten, maar in haast alle kleuren van de regenboog beschikbaar waren? Jij kunt dus helemaal je eigen ding doen!