De ideale hoogte voor de dampkap? Je bepaalt het zo!
De dampkap: een broodnodige installatie in je keuken. Het zuigt immers alle kookdampen en slechte geurtjes weg. Uiteraard moet die vlak boven je kookplaat hangen, maar wat is nu de ideale afstand? Wij geven je alvast wat tips om de perfecte hoogte voor de dampkap te bepalen!
Te hoge of te lage afzuigkap: niet zonder risico's
Waarom zou je je in de eerste plaats zorgen maken over de hoogte van de dampkap? Zolang die alle nodige dampen wegzuigt, is het toch oké? Niet noodzakelijk: als je je afzuigkap te laag of te hoog hangt, ontstaan er niet alleen kleine ongemakken, maar het creëert zelfs ronduit gevaarlijke situaties!
Een te lage dampkap: van ongemakkelijk tot gevaarlijk
Als je dampkap te laag hangt, heb je eerst en vooral het vervelende ongemak dat je je hoofd er constant tegen zult stoten tijdens het koken. Een kok met hoofdpijn nog voor hij goed en wel aan het eten begonnen is: het is geen ideale situatie.
Maar naast je hoofd stoten, loeren er ook grotere gevaren om de hoek. Heb je een gasvuur en hangt de afzuigkap er te dicht bij? Dan kan die mogelijk in brand schieten! Een keuken die in vlammen opgaat: dat wil uiteraard iedereen vermijden.
Een te hoge dampkap: geurtjes en dampen blijven hangen
Heb je je dampkap juist te hoog hangen? Is het vermogen van de afzuigmotor daarop niet voorzien, zal je dampkap niet alle kookdampen opzuigen. Ook de geurtjes zullen niet worden afgevoerd. Een gerecht klaargemaakt met lekker veel look? Daar zal je een week later nog van kunnen genieten!
Er 100% zeker van zijn dat je dampkap op de perfecte hoogte hangt en dus geen gevaar zal veroorzaken? Laat de dampkap installeren door een specialist!
De ideale hoogte voor de dampkap bepalen
Algemene richtlijnen
Maar wat is dan exact de ideale hoogte? Dat hangt van het merk en het model van de dampkap en het vermogen van de afzuigmotor af. Lees dus altijd zeker de handleiding alvorens je de dampkap installeert: daarin staat alles van A tot Z uitgelegd.
Over het algemeen worden de volgende afstanden aangenomen. Heb je een kookplaat op gas? Dan moet je afzuigkap minimum 65 centimeter van het fornuis hangen om te vermijden dat de vlammen erop overslaan. Daar hoef je je bij een elektrische kookplaat met een keramisch of een inductievuur geen zorgen over te maken: dat werkt zonder vlammen. Daardoor mag de dampkap dan ook iets lager hangen, tot minimum 50 centimeter. Voor beide vuren geldt wel dat de maximale afstand, als je afzuiging een standaard vermogen heeft, 80 centimeter is, anders worden misschien niet alle dampen uit de keuken verwijderd.
Invloed van de chef-kok
Veel heeft natuurlijk ook te maken met de lengte van de chef-kok: de dampkap moet uiteraard boven je hoofd hangen. Toch kan een afzuigkap altijd op een afstand van 50 tot 80 centimeter van het vuur blijven: het is immers de kookplaat die van hoogte verandert. Als je kookplaat te laag staat, zul je tijdens het koken steeds voorover moeten buigen, wat spierkrampen en rugklachten veroorzaakt. Dat wil je natuurlijk voorkomen! De ideale hoogte voor een werkblad? Die ligt zo'n 10 centimeter onder je ellebogen. Normaal gezien wordt de persoon die het meest kookt als referentiepunt genomen.
Maar wat als jij en je partner ongeveer even vaak het eten klaarmaken, maar jullie veel in lengte verschillen? Dan zijn er twee opties: ofwel dient de kleinste persoon als referentiepunt, ofwel gaan jullie voor een verstelbare dampkap. Die laatste kun je naar believen en zeer gemakkelijk van hoogte veranderen. Er zijn zelfs dampkappen op de markt die volledig in het plafond kunnen verdwijnen! Wanneer je de perfecte hoogte voor je vuren hebt berekend, kun je de dampkap volgens de correcte richtlijnen ophangen.
Niet enkel de hoogte van de dampkap moet perfect zijn ingesteld, ook de breedte bepaalt hoe efficiënt de installatie zal werken! De dampkap moet minstens even breed zijn als de kookplaat, en liefst zelfs breder. Aan beide zijden zal de damp immers met 10% uitzetten. Hoe hoger de afzuigkap staat, hoe breder die dus moet zijn.