Een houten vloer in de badkamer: een perfect match of niet?
Wil je breken met die koude en kille tegels in de badkamer en ben je op zoek naar een vloerbedekking die meer warmte en gezelligheid uitstraalt? Dan heb je vast al een parket- of laminaatvloer overwogen. Dit is een geliefkoosde oplossing voor de slaapkamer, eetkamer of living... maar is een houten vloer in de badkamer ook een perfect match ?
De basics van een houten vloer in de badkamer
Hout is uiteraard een natuurproduct, wat betekent dat het constant beweegt of 'leeft'. Dat merk je vooral in een vochtige omgeving. Bij de plaatsing van parket en laminaat in een badkamer zijn dilatatie- of uitzettingsvoegen, die toestaan dat het hout krimpt en uitzet, dus noodzakelijk. Zo heeft het hout voldoende plaats om te bewegen zonder dat het barst of scheurt. Ga je de laminaat- of parketvloer zelf leggen? Vergeet niet dat de vloer een waterwerende coating nodig heeft. Daarom geef je geoliede parketvloeren best meteen een behandeling met een hardwaxolie. Vernis- en laminaatvloeren daarentegen zijn al vochtbestendig en hebben geen extra behandeling meer nodig. Ten slotte, moeten de naden van de parket- en laminaatstroken met speciale lijm gevuld worden. Net zoals bij een tegelvloer zorgt dit ervoor dat het vocht niet tussen de naden kan kruipen.Waterspatten, een gesel voor elke houten vloer
Hout is en blijft natuurlijk altijd gevoelig voor vocht. Vermijd dus dat het een zwembad wordt in je badkamer. Een paar tips:- Veeg al het water weg meteen nadat je een bad of douche hebt genomen.
- Laat geen natte handdoeken op de grond rondslingeren.
- Automatisch ventilatiesysteem in huis? Maak er dan ook gebruik van! Zo krijg je de badkamer snel vochtvrij. Beschik je niet over woningventilatie? Niet getreurd! Een raam openzetten kan ook al wonderen doen.
- Ga voor een houtsoort met een goede vochtbestendigheid. Teak, doussie, wengé, merbau, eik en bamboevloeren kunnen de vochtigheid in de badkamer makkelijk de baas. Kies bij voorkeur voor meerlagig parket: door de opbouw (onderlaag, tussenlaag en toplaag) is het beter bestand tegen het vocht in de badkamer.