Oktober: start met het snoeien van buxus, rozen, hortensia's en bomen

Oktober: start met het snoeien van buxus, rozen, hortensia's en bomen

Het is oktober: dé maand om je tuin helemaal winterklaar te maken. Je bloemen en planten voorbereiden op het koude weer zorgt ervoor dat ze in de lente opnieuw tot bloei komen! Maar met welke voorbereidingen start je deze maand best? Besteed voldoende aandacht aan het snoeien van buxus, rozen, hortensia's en bomen!

Snoeien van buxus: behoud de volle vorm

Snoeien van buxus door tuinman

De buxus is een populaire plant. Niet moeilijk als je weet dat die het hele jaar door mooi groen blijft! Op voorwaarde dat je hem regelmatig onderhoudt, natuurlijk... Idealiter doe je dat drie keren en een laatste keer in oktober om te voorkomen dat de plant een nieuwe groeispurt doormaakt! Het snoeien van buxus doe je zo:

  • Gebruik een degelijke en vooral een scherpe haagschaar.
  • Houd een emmer (warm) water bij de hand. De sappen van de buxus zullen aan de haagschaar blijven plakken, waardoor de schaar minder scherp wordt. Je gereedschap regelmatig afspoelen maakt het werkje vele makkelijker!
  • Snoei je een buxushaag? Begin dan aan de zijkant en werk naar boven toe.
  • Snoei op bewolkte dagen! Als de zon te hard schijnt, zal het water in de buxus verdampen, waardoor die zal uitdrogen en verkleuren.
  • Klaar met het snoeien? Vergeet zeker niet om koemestkorrels op de buxus te strooien zodat hij beter zal groeien.

Liever geen klassieke buxushaag? Geen probleem: haast elke vorm is mogelijk! Laat het creatieve brein in jezelf los en maak de meest originele buxus van Vlaanderen! 

Rozen snoeien in oktober = genieten in de lente

Het voordeel van rozen? Dat ze meerdere keren kunnen bloeien, indien ze correct worden gesnoeid! In België zijn de meeste varianten immers winterhard. Het meeste uit je rozenstruik halen doe je zo:

  • Knip alle uitgebloeide rozen weg. 
  • Kort alle takken in tot op een hoogte van zo'n 30 à 35 centimeter. Heb je een rozenstruik staan? Knip hem dan op kniehoogte, zo'n 50 centimeter hoog dus. 
  • Doe vast en zeker dikke lederen tuinhandschoenen aan om jezelf te beschermen tegen pijnlijke prikken en splinters. 
  • Net zoals bij de buxus, is het werken met een degelijke, scherpe snoeischaar ook bij rozen een absolute must. 
Rozenstruik met witte rozen
Zorg ervoor dat je rozen in de lente mooi bloeien door ze in de herfst te snoeien.

Wat voor rozensoort heb jij in je tuin? Elke soort heeft immers een andere snoeitechniek! Ga in je lokale tuincentrum zeker na wat de exacte snoei-eisen zijn voor jouw roos.

Hortensia snoeien: a piece of cake

Hortensia: hydranten paniculata

Je kunt hortensia's grofweg in drie soorten opdelen: hydranten macrophylla, hydranten paniculata en hydranten anomala spp. petiolaris. Die laatste twee moet je snoeien in oktober. Hydranten paniculata snoei je best tot op het onderste paar knoppen, desnoods zelfs tot op de bodem. Als je die hortensia niet snoeit, krijg je volgende bloeiperiode wel meer bloemen, maar zullen die kleiner zijn. Voor meer bloemenpracht volgend jaar, zal je nu dus flink moeten snoeien. Hydranten anomala spp. petiolaris groeien rechtop tegen schuttingen en muren, zoals klimop. Voor die soort is het dan weer vooral belangrijk dat je de takjes die te ver weg groeien van de muur, snoeit. Een makkelijkere plant is er dus haast niet!

Op zoek naar planten die het hele jaar door groen blijven? Lees in dit artikel alvast nog wat andere tips om ook tijdens de koudste maanden van de bloemenpracht te genieten!

Bomen: het hele jaar door een aanwinst voor je tuin

Haagbeuk

Als je je bomen snoeit in oktober, kunnen ze extra krachten opdoen voor de winter. Op die manier zijn ze beter gewapend om de koudste temperaturen te overleven! Zeker ABC-bomen (waarvan de Latijnse naam met een A, B of C begint) moet je in oktober snoeien. Daaronder verstaan we onder andere de esdoorn, de berk en de haagbeuk. Deze bomen zijn namelijk gevoelig aan bloeden, waardoor je het risico loopt dat ze gaan uitdrogen. Let tijdens het snoeien op de volgende aandachtspunten:

  • Gebruik zo scherp mogelijk gereedschap. Op die manier snij je de takken egaal af, waardoor er geen wonden ontstaan waarin schimmels of bacteriën kunnen groeien.
  • Haal de dubbele knopen weg: één hoofdtak overhouden is voldoende. 
  • Snijd niet meer dan één derde van de kroon in 1 keer weg. 
  • Snoei dood hout weg.
  • Voorkom dat takken tegen elkaar schuren
  • Snoei fruitbomen niet bij regenweer. Dan zijn de wonden extra gevoelig voor aantasting door schimmels, waardoor er meer kans is op vruchtboomkanker
  • Snoei zo dicht mogelijk bij de knop.

Nog altijd geen idee hoe je best begint aan het snoeien van je planten? Gelukkig zijn een tuinprofessionals die al dat groen met liefde onder handen nemen.