Tips voor het ideale zwembad

Tips voor het ideale zwembad
Veel mensen zouden graag een zwembad in eigen tuin willen hebben. Om heerlijk zelf in te vertoeven, of samen met familie en vrienden. Voor velen blijft het echter een dagdroom. Anderen gaan tóch een stap verder en overwegen serieus om een zwembad te plaatsen. Ben jij ook zo iemand? Dan moet je met een aantal zaken rekening houden, zoals jouw budget en de grootte van je tuin. Hieronder staan er een aantal nuttige tips die je kunnen helpen om de juiste keuzes te maken met betrekking tot het kiezen van een geschikt zwembad.

Gastblogger Mirthe schrijft met veel plezier over woon- en interieurstyling. In het dagelijkse leven is zij vooral bezig met nieuwe woontrends.

Ontdek alle gastblogs op Homeproved of meld je zelf aan om te bloggen!


Wat past er binnen je budget?

Er bestaan vele soorten zwembaden. Bijvoorbeeld binnen- en buitenzwembaden, in- en opbouwzwembaden en opblaasbare baden. Hoe ingewikkelder de aanleg van het zwembad, des te hoger de kosten. De kosten kunnen oplopen tot 50.000 euro. Ook de kwaliteit en grootte spelen een rol bij de hoogte van de kosten. Niet alleen de aanleg zelf kost geld, maar ook het onderhoud en de verwarming. Als je budget niet zo groot is, bestaan er gelukkig ook goedkope zwembaden tussen de 1.000 en de 10.000 euro. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een bouwpakket met een afmeting van 4 x 8 meter. Zo’n zwembad kost rond de 9.000 euro en er wordt dan zelf beton gegoten in een constructie. De kosten voor onderhoud en verwarming moeten ook meegerekend worden. Een duurdere variant is een prefab zwembad. Er wordt een put gegraven in je tuin, waar dan een zwembad in geplaatst wordt. Betonnen zwembaden zijn veruit het duurste. Hier geldt eveneens: hoe groter de omvang, hoe hoger de kosten. Je hebt een betonnen zwembad vanaf 25.000 euro. Zwembad-tuin

Verwarming

Zelfs als het warm weer is, wil je niet in een ijskoud bad springen. Daarom dient er ook een verwarming geïnstalleerd te worden. U kan het zwembad op verschillende manieren verwarmen. De goedkoopste verwarmingen zijn zonnecollectoren, warmtepompen en warmtewisselaars:
  • Als je een zo laag mogelijke energierekening wil, kies je het best voor zonnecollectoren, die de gratis energie van de zon gebruiken. Bovendien zijn zulke collectoren makkelijk te installeren en kunnen ze in elke maat geleverd worden.
  • Warmtepompen zijn na zonnecollectoren de goedkoopste manier van verwarmen. Door warmte te onttrekken aan de buitenlucht met behulp van hittepompen, die op hun buurt op elektriciteit worden aangedreven, wordt warmte afgegeven aan het water.
  • Warmtewisselaars worden ingebouwd in het circuit van de zwembadfiltratie. De warmte komt van een ketel die wordt gestookt met olie of gas. Deze warmte wordt weer afgegeven aan het zwembad.

Onderhoud

Zwembaden zijn leuk, maar eisen wel regelmatig onderhoud. Dat is heel belangrijk want zo blijft je zwembad langer mooi en verliest het zijn waarde niet. Wat moet je precies doen? Het regelmatig controleren, uiteraard, en schoonmaken. Ook moet het bad dagelijks gefilterd worden door de filterinstallatie. Het water kan vies worden door vallende bladeren, die je er natuurlijk wel met een schepnet kunt uithalen. Ook de bodem van het bad kan vies worden door zand en stof. Gebruik hiervoor een automatische bodemzuiger.

Zwembad in de winter

Tijdens de winter maken veel mensen geen of weinig gebruik van hun buitenzwembad. Om te voorkomen dat het zwembad schade oploopt en de kwaliteit van het water vermindert, dien je het winterklaar te maken. Dat doe je door rond 15 oktober het zwembad en de filter eerst schoon te maken, het waterniveau naar beneden te brengen en alle installaties zoals pompen en filters uit te schakelen. De pH-waarde van het water moet tussen de 7,0 en 7,4 zitten. Om er nog een extra schepje bovenop te doen, kun je gebruikmaken van een overwinteringsproduct. Dat voeg je aan het zwembadwater toe om de waterkwaliteit stabiel te houden. Ideale-zwembad

Overdekking

Wil je toch in de winter blijven zwemmen? Dat kan! Zo kun je een zwembadoverkapping of zwembadafdekking boven op het zwembad plaatsen, waardoor het water schoon blijft en minder snel afkoelt. Een afdekking houdt de onderhoudskosten bovendien laag. Doordat er minder verdamping is, bespaar je ten slotte op de verwarmingskosten.