Sleutel-op-de-deur bouwen: de voorbereiding van a tot z

Sleutel-op-de-deur bouwen: de voorbereiding van a tot z
Wie een huis gaat bouwen, heeft heel wat voorbereidingswerk: een architect zoeken, aannemers contacteren, onderhandelen, het bouwproces opvolgen, om nog maar te zwijgen van alle administratie die komt kijken bij een dergelijke onderneming. Toch hoeft het niet op die manier te gaan! Sleutel-op-de-deur bouwen biedt je de vrijheid die je wenst om je droomhuis te realiseren, maar dan zonder de stress die doorgaans bij een nieuwbouwproject komt kijken. Zo wordt het dubbel genieten als je straks in je nieuwe woning rondloopt. Wie voor sleutel-op-de-deur kiest kan voor heel het bouwproces – van het uittekenen van het plan tot de afwerking van de bovenverdieping – terecht bij één firma die alles regelt. Klinkt aanlokkelijk, niet? En dat is nog niet alles. Hieronder overlopen we het bouwproces van een sleutel-op-de-deurwoning van a tot z.

Op zoek naar een bouwgrond …

Wie een nieuw huis wil bouwen, heeft uiteraard een stuk grond nodig. Dat is bij sleutel-op-de-deurprojecten niet anders. Je grond zoeken doe je via advertenties in de krant, immowebsites, de notaris, … of via je sleutel-op-de-deurpartner. Hij heeft immers de contacten en knowhow in huis en zal je graag bijstaan in je zoektocht naar gronden. Wat is bijvoorbeeld de impact van de grond op het budget en de stijl van de woning? Het zijn zaken die je bouwadviseur je graag zal vertellen. Bovendien beschikken sommige sleutel-op-de-deur bouwfirma’s over eigen bouwgronden.

Het financiële plaatje

Voor je gaat nadenken over zaken als bouwstijl en architectuur doe je er goed aan om stil te staan bij het financiële plaatje. Ga te rade bij verschillende kredietverleners en probeer het voordeligste tarief te bekomen. Indien je dat wenst, kan je sleutel-op-de-deurfirma je ook bijstaan in je zoektocht naar kredietverleners.

Het plan en de architect

Heb je een grond, dan is het nu tijd voor het echte werk: het zoeken naar een architect. Je hebt twee mogelijkheden: of je zoekt zelf een architect, of je gaat in zee met een architect van je sleutel-op-de-deurfirma. In dat tweede geval profiteer je uiteraard optimaal van de kennis van deze sleutel-op-de-deurfirma. De bouwadviseur overloopt samen met jou, je wensen en budget. Dit vertaalt hij naar de architect zodat deze al van bij het eerste voorontwerp rekening kan houden met jouw wensen en mogelijkheden. Ook bij een sleutel-op-de-deurfirma kun je je droomhuis dus helemaal op maat laten maken. Zelfs je eigen huis ontwerpen behoort tot de mogelijkheden.

De stedenbouwkundige vergunning

De bouwadviseur maakt een gepersonaliseerde offerte op basis van de plannen van de architect (op dit moment ken je dus de totaalprijs van je woning). Van zodra de plannen en de offerte volledig aan jouw verwachtingen voldoen, kan de architect de plannen indienen bij de gemeente. Als je bouwvergunning dan afgeleverd wordt, kan de sleutel-op-de-deurfirma de werken starten. Al wat jou nu nog rest is de keuze van de binnenafwerking (vloeren, schrijnwerk, badkamer, keuken, …). Als je aanvraag correct is ingediend ontvang je binnen 75 dagen een bericht van het gemeentebestuur. Een stedenbouwkundige vergunning is twee jaar geldig. Zorg er dus voor dat je na de aanvraag binnen de twee jaar kunt starten met de bouw! Bij een eventueel negatief advies kun je beroep aantekenen bij de Bestendige Deputatie van de provincie. Daar heb je dertig dagen de tijd voor en het kost je ongeveer 60 euro aan dossierkosten. sleutel op de deur bouwen: de voorbereiding van a tot z

Timing bouwproject

Het is nooit gemakkelijk om de timing van een bouwproject correct in te schatten. Wie zelf alles regelt, zal het vast meemaken: de ene onderaannemer kan nog niet starten met zijn geplande werken, want een andere onderaannemer laat op zich wachten. Voor je het weet, heb je met maanden achterstand te kampen die je niet meer weg krijgt. Wie sleutel-op-de-deur bouwt, heeft al die stress niet. Een sleutel-op-de-deurfirma werkt immers met eigen onderaannemers waardoor de timing perfect op voorhand kan worden vastgelegd. Daardoor zal de realisatie van je droomhuis volgens de sleutel-op-de-deurformule doorgaans veel minder lang duren. Reken op ongeveer 6 maanden.

De verhuizing

Stuur drie maanden voor de verhuizing een aangetekende brief naar je huisbaas om je huurwoning of –appartement op te zeggen. Ben je zelf al eigenaar? Zet je woning dan te koop. Zoek nu ook al een verhuisfirma, zo kom je niet voor verrassingen te staan. Meet je nieuwe woning op zodat je de indeling al kan plannen en eventueel gordijnen kan bestellen. Eén maand voor de grote dag contacteer je de kabelmaatschappij, zowel van de oude als de nieuwe woning om je abonnement te regelen. Ook de gas- en elektriciteitsmaatschappij kun je nu al contacteren om de meterstanden te controleren. Een week voor de verhuizing geef je best je adreswijziging door aan je werkgever en andere belanghebbenden. Spring ook even binnen in je lokale postkantoor en breng hen op de hoogte. Vraag ook kaartjes ‘Bericht van adreswijziging’ aan. De dag vóór de verhuizing maak je alle kasten leeg zodat alles vlot gaat de dag zelf.

Meer artikels over Sleutel-op-de-deur